Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Κυπριακό

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Κυπριακό


Καθοριστική για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αναμένεται η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου  Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη έχει καθοριστεί για τις 8.30 π.μ. (ώρα Νέας Υόρκης). Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα το δεύτερο καθοριστικό ραντεβού μεταξύ Γκουτέρες και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάσης θα πάει στη σημερινή συνάντηση έχοντας υπόψη του κάποια θετικά δεδομένα ως προς τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ. Προθέσεις που καταγράφησαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της ενημέρωσε τον ΠτΔ για το διάλογο που είχε με τον Α. Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, ο Γκοθτέρες εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την πρωτοβουλία του για επανέναρξη των συνομιλιών.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς αυτό θεωρείται ως ενθαρρυντικό μήνυμα για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών. Και, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θελήσει να κτίσει πάνω στη βούληση του Γενικού Γραμματέα για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.

 Σημειώνεται ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνάντηση της Δευτέρας που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι ο Ακιντζί θα πάει στο ραντεβού με πρόθεση να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών και όχι για να κερδίσει πόντους σε σχέση με τις διεκδικήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπήρξε σχετικά περιορισμένη αναφορά στο Κυπριακό κατά τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο ο Ερντογάν έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα:

– Έθεσε θέμα «μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων για το φυσικό αέριο». Επ’ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης του παρέθεσε την πρόταση Αναστασιάδη για καταπιστευματικό λογαριασμό (escrow account) προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και υπογράμμισε ότι είναι θέμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ.

– Υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθεί «ποιο μοντέλο λύσης» θέλουν να επιτύχουν στην Κύπρο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι η Ελλάδα στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Μεταξύ Αναστασιάδη και Μητσοτάκη υπήρξαν επίσης συνεννοήσεις:

– Σχετικά με το ζήτημα των απειλών για Αμμόχωστο και την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

– Για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τους Όρους Αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

– Για τις επικείμενες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την τριμερή τον Οκτώβριο με την Αίγυπτο.

Η συνάντηση με Λαβρόφ

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί για τους Όρους Αναφοράς και ότι υπήρξε υπαναχώρηση από τουρκοκυπριακής πλευράς ύστερα από την παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία αξίωνε αναφορές που θα προκαταλαμβάνουν το διάλογο.

Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέας ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συζήτηση «άλλων μοντέλων». Ο ΠτΔ έκανε αναφορά και στις απόπειρες να του φορτωθεί η ευθύνη για αδιέξοδο. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε λύση βάση των ψηφισμάτων/αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

 Έγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με την Αμμόχωστο και την απόφαση της ΚΔ να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Σ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης υπήρξε ενημέρωση για την κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να εκφράζει τη στήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ. Ο Λαβρόφ κατά τη συνάντηση απηύθυνε πρόσκληση προς τον ΠτΔ να επισκεφθεί τη Ρωσία τον ερχόμενο Μάη κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα παραστεί ο Νίκος Αναστασιάδης στους εορτασμούς αυτούς.

 

 

Source link