Μετά τη FED μπορεί και η ΕΚΤ να απογοητεύσει τις αγορές;

Μετά τη FED μπορεί και η ΕΚΤ να απογοητεύσει τις αγορές;


Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει δυναμική δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον επόμενο μήνα και για πολύ καιρό ακόμη, καθώς η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και συνολικά η ζώνη του ευρώ κατεβάζει απότομα ταχύτητα με τον μεταποιητικό κλάδο να υποφέρει. Ωστόσο η εντολή της κεντρικής τράπεζας δεν είναι να ικανοποιεί τις αγορές. Και αυτό φροντίζει να το θυμίσει ένας αξιωματούχος της. 

Ο Έβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, θεωρεί ότι όχι μόνο η ΕΚΤ δεν οφείλει να κινείται στη βάση των προσδοκιών των αγορών, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να τολμά και να τις απογοητεύει προκειμένου να αποφεύγει βιαστικές ενέργειες και λάθη. 

«Τα τελευταία χρόνια ακολουθούσουμε μάλλον τις προσδοκίες της αγοράς με υπερβολική ένταση, αποφεύγοντας να τις απογοητεύσουμε» αναφέρει στην εφημερίδα Wiener Zeitung και προσθέτει: «Είμαι της άποψης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν ανεπηρέαστες τις αποφάσεις τους και απομένως ορισμένες να φορές να απογοητεύουν τους επενδυτές» συμπληρώνει. 

Η επισήμανσή του αυτή αντανακλά πρόσφατα σχόλια του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα, επικρίνοντας την άποψη ότι είναι καθήκον της κεντρικής τράπεζας και το να καθησυχάζει τις αγορές. 

Εάν οι δηλώσεις αυτές δεν είναι ένα απλό σχόλιο, αλλά θέλουν να προετοιμάσουν τις αγορές για τα όρια της νομισματικής πολιτικής, τότε δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να ενταθεί η νευρικότητα στις αγορές. Προς το παρόν πάντως οι αγορές επιμένουν στο σενάριο της μείωσης του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% και ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στη συνέχεια και δεν θέλουν να σκέφτονται τι θα γίνει εάν μετά τη Fed και η ΕΚΤ τους απογοητεύσει. 

naftemporiki.gr 

Source link