Κίνηση τακτικής ή εσωκομματική ήττα Τσίπρα;

Κίνηση τακτικής ή εσωκομματική ήττα Τσίπρα;


Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Έπειτα από πέντε ώρες συνεδρίασης, το ενδιαφέρον από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη φράση με την οποία ερμηνεύθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει το σχέδιό του για εκλογή του από τη βάση.

 «Πρόκειται επίσης για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο. Σε ό,τι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα  ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».

Αυτή είναι η ακριβής φράση του κ. Τσίπρα, την οποία ακολούθησε μία ανακοίνωση της Ν.Δ η οποία ψέγει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τολμά να ζητήσει την έγκριση των πολλών και μία απάντηση της Κουμουνδούρου που, ούτε λίγο – ούτε πολύ υπαινίσσεται ότι ο κ. Μητσοτάκης «έστησε» τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση στη Ν.Δ για να εκλεγεί.  Μία απάντηση έκδηλη εκνευρισμού.

Κομματικές πηγές λένε ότι ο επικεφαλής των 53+ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης έφυγαν χθες ικανοποιημένοι από την Κουμουνδούρου. Αμφότεροι επειδή μπλόκαραν το σχέδιο του Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από τη βάση και ο κ. Σκουρλέτης επειδή όταν αυστηρά ζήτησε τον λόγο από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας λέγοντας «όποιος δεν με θέλει να το πει τώρα» δεν πήρε κανείς τον λόγο, ενώ αργότερα και με την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας τον κάλυψε.

Οδήγησε λοιπόν η διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σε εσωκομματική ήττα του Τσίπρα; Το συμπέρασμα δεν είναι εύκολο να συναχθεί.

Ο κ. Τσίπρας επέβαλε τη στροφή προς το κέντρο, αποφεύγοντας διακαώς ακόμα και μία αναφορά στην Αριστερά, λέγοντας: «Δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».

Δείχνοντας ότι διαβάζει το 31,5% των εθνικών εκλογών ως ποσοστό Τσίπρα και όχι ως ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ευθέως στα μέλη – followers, τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σκουρλέτης για να δείξει τη διαφωνία του και σημείωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο e-ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Αυτός ο δρόμος είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».

Παράλληλα, άνοιξε τη συζήτηση για την κατάργηση των τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι είναι αυτό που επιδιώκει, αν τελικά κάνει πίσω στην εκλογή αρχηγού από τη βάση. Με απλά λόγια, λέει στην εσωκομματική αντιπολίτευση «για να μπει τέλος στην πρόταση αρχηγού από τη βάση, πρέπει να καταργήσουμε τις τάσεις και το κόμμα να είναι ενοποιημένο». Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε οδηγεί και η απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντρική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας όπως και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας να μετατραπούν σε μία Κεντρική Επιτροπή και μία Πολιτική Γραμματεία, όπως θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Τσίπρας στα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή αρχηγού από τη βάση, στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, λένε ότι το θέμα δεν τελείωσε. Λένε ότι ο κ. Τσίπρας χθες είπε ότι δεν χρειάζεται εκλογή αρχηγού από τη βάση για να είναι ηγέτης και επιμένουν ότι η πρόταση θα επανέλθει στον εσωκομματικό διάλογο και τελικά θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία και στο συνέδριο. Μιλούν λοιπόν για κίνηση τακτικής και όχι βήμα πίσω. Ίδωμεν…

Σε ότι αφορά την άμεση εγγραφή νέων μελών στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι τα μέλη του κόμματος να φτάσουν τις 200.000 – 250.000. Γι΄ αυτό και αποφασίστηκε να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια από 1η Οκτωβρίου ως τα τέλη του έτους. Επιπλέον, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος έως τα τέλη του μήνα, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκαν να συγκροτηθούν τρεις ομάδες εργασίας:

-Για την οργανωτική αναβάθμιση, την ανασυγκρότηση και την ψηφιοποίηση του κόμματος.

-Για την πολιτική διακήρυξη που θα δίνει το στίγμα και τη νέα ταυτότητα στη φάση που εισήλθε το κόμμα.

-Για την οργανωτική προετοιμασία του συνεδρίου.

Source link